Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia Pattayan suomalaisesta koulusta

Onko koulussa tilaa tällä hetkellä?
Oppilasmäärä vaihtelee vuosittain, ja osa oppilaista viipyy koulussa vain osan lukuvuotta. Etusijalla oppilaspaikkojen jaossa ovat ensinnä nykyiset oppilaat ja toiseksi koko lukuvuodeksi tulevat oppilaat. Oppilaspaikkoja voi tiedustella pitkin vuotta suoraan koulun toimistolta (toimisto@pattayansuomalainenkoulu.com). Kouluun mahtuu vain rajattu määrä oppilaita, joten paikkoja ei automaattisesti riitä kaikille. Ennen muuttojärjestelyjen aloittamista kannattaa siis ehdottomasti aina ottaa yhteyttä kouluun niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista.

Missä Pattayan suomalainen koulu sijaitsee?
Koulu sijaitsee Pattayan eteläosassa Pratamnakin kaupunginosassa. Pratamnak sijaitsee keskustan ja Jomtienin välissä meren rannalla.

Tarvitseeko suomalainen kouluun tulija ja/tai hänen perheensä viisumin Thaimaahan?
Kyllä tarvitsee. Koulu ei voi valitettavasti resurssipulan vuoksi auttaa viisumiasioissa, vaan ne pitää vanhempien hoitaa itse. Thaimaassa saa oleskella ilman viisumia korkeintaan 30 päivää, ja ilman viisumia saapuessa pitää jo maahan tullessa olla paluumatkalippu ostettuna. Turistiviisumilla saa oleskella maassa kaksi kuukauttta (tällöin paluulippua ei tarvita), ja viisumiin saa helposti haettua maksua vastaan yhden kuukauden jatkoajan paikan päältä. Turistiviisumi pitää hakea jo Suomesta, ja siitä saa lisätietoja Thaimaan Suomen-suurlähetystöstä. Yli kolmen kuukauden oleskelu onnistuu muutamin eri keinoin eli esim. joko matkustamalla kolmen kuukauden välein ulkomaille hakemaan uutta viisumia (ns. viisumimatkoja järjestää moni matkatoimisto Pattyalla) tai opiskelemalla paikallisessa kielikoulussa, jolla on lupa opiskeluviisumin myöntämiseen. (Lisätietoja saa esim. koulun lähistöllä sijaitsevasta Easy ABC-kielikoulusta tai mistä tahansa paikallisesta vastaavasta koulusta.) Koululaisilta ei ole ainakaan toistaiseksi vaadittu turisitiviisumiin jatkoa vaan he ovat voineet oleskella epävirallisesti maassa koko lukuvuoden ilman viisumiin haettua jatkoa, eli viisumiasia koskettaa käytännössä vain koululaisten mukana seuraavia vanhempia. Viisumisäännöksiin tulee kuitenkin säännöllisesti muutoksia, joten kannattaa ottaa itse selvää uusimmasta tilanteesta Thaimaan suurlähetystöstä.

Miten asuminen Pattayalla järjestyy helpoiten?
Pattyalla on tarjolla paljon vuokra-asuntoja, jotka ovat usein valmiiksi kalustettuja ja varustettu myös liinavaatteilla ja astioilla. Vuokrataso on huomattavasti Suomea halvempi, mutta sähkö ja vesi eivät yleensä kuulu vuokraan. Pattayalla toimii paljon kiinteistövälitystoimistoja, joista Pratamnakin alueella toimii mm. suomalainen Happy Homes, jonka toimisto sijaitsee samassa taloyhtiössä kuin suomalainen koulu. Lisäksi asuntoja voi tiedustella mm. magnus@siamoriental.net ja www.sppropertiespattaya.com.

Minkälainen lukujärjestys koulussa on?
Koulun lukujärjestys tehdään vasta kunkin lukuvuoden alussa ja se saattaa muuttua vuoden aikana. Koulupäivät alkavat useimmiten kello 9 ja päättyvät kello 13-15. Lukujärjestys pyritään tekemään niin, että saman perheen lasten koulupäivät olisivat useimmiten samaan kellonaikaan, mutta aina tämä ei luonnollisestikaan onnistu. Talvikuukausina, jolloin oppilaita on useimmiten maksimimäärä, voidaan kouluajat joutua jakamaan joksikin aikaa kahteen vuoroon,jolloin ala-astelaiset käyvät aamuvuorossa ja ylä-asteikäiset iltapäivävuorossa.

Kuinka paljon koulussa on oppilaita?
Oppilasmäärä vaihtelee vuosittain ja myös lukuvuoden aikana, koska osa oppilaista opiskelee koulussa vain muutamia kuukausia. Lukuvuonna 2016 – 2017 koko vuoden oppilaita on yhteensä 16 ja tammi-helmikuussa oppilasmäärä on ylimmillään, jolloin oppilaita on 30.

Opetetaanko koulussa myös taideaineita ja yläasteen valinnaisaineita?
Kyllä, koulussa on aivan sama opetussuunnitelma kuin suomalaisessa peruskoulussa, eli oppiaineisiin kuuluu myös liikuntaa, kuvaamataitoa, musiikkia ja käsitöitä. Yläasteella on tarjolla valinnaisaineina kotitalous ja saksa.

Mitä kieliä koulussa opetetaan?
Koulussa voi opiskella A-kielenä englantia ja vapaaehtoisena A2-kielenä saksaa tai ruotsia.

Miten koulun rahoitus on järjestetty?
Koulu toimii tällä hetkellä koulumaksujen, kannatusyhdistyksen, lahjoitusten ja koulun keräämien varojen voimin. Suomen valtionavustusta ei ole toistaiseksi myönnetty koululle hakemuksista huolimatta.

Minkälaisissa tiloissa koulu toimii?
Koulu toimii 7-kerroksisen Siam Oriental Twins -kiinteistössä, jossa on vuokra- ja omistusasuntoja sekä muutamia liiketiloja. Kiinteistön sisäpihalla on reilun kokoinen uima-allas, jota käytetään koulun liikuntatunneilla. Koulun tilat on jaettu seitsemään eri luokkahuoneeseen.

Miten kouluruokailu on järjestetty ja kuuluuko se koulumaksun hintaan?
Kouluruokailu kuuluu koulumaksuun.  Ruokalista on laadittu yhdessä opettajien kanssa ja tarjolla on vaihtelevasti pääsääntöisesti suomalaista ruokaa. Ruokailu tapahtuu koulun tiloissa.

Keitä koulun henkilökuntaan kuuluu?
Koulussa opettaa lukuvuonna 2016-2017 opettajaa Tiiti ja Tommi Mäkelä ja lastentarhaopettaja Mirella Lommi.   Tommi toimii myös koulun rehtorina. Lisäksi koulussa toimii talvikuukausina vaihteleva määrä suomalaisia harjoitteljoita. Lisäksi koululla on Pattayalla kokoontuva johtokunta sekä Suomessa toimiva tukiyhdistys.